Inilah caranya Google bertempur dengan aplikasi Play Store yang sketikal pada tahun 2018

Google mendedahkan bahawa penolakan aplikasi Play Store naik 55 peratus pada 2018.

Ia menambah bahawa penggantungan aplikasi meningkat 66 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Syarikat itu menambah bahawa perkhidmatan Play Protect kini mengimbas lebih 50 bilion aplikasi pada peranti setiap hari.


Google Playstore mendapat reputasi pada masa awalnya sebagai West Wild berbanding Apple App Store. Google telah membersihkan perbuatannya sejak terima kasih kepada pelbagai langkah, dan sekarang terperinci perjuangannya terhadap aplikasi dan pemaju yang tidak baik pada 2018.

Dalam catatan di blog Pembangunnya, Google mendedahkan bahawa penghujahan aplikasi yang ditolak naik 55 peratus pada tahun 2018, manakala penggantungan apl naik 66 peratus. Syarikat itu menyifatkan prestasi untuk mengetatkan dasar, langkah automatik, dan pemeriksa manusia.

Syarikat itu menambah bahawa Google Play Protect kini mengimbas lebih 50 bilion aplikasi pada peranti setiap hari untuk menghancurkan aplikasi yang tidak lengkap. Ia mendakwa, disebabkan oleh langkah-langkah ini, aplikasi dari Google Play adalah lapan kali kurang berkemungkinan membahayakan peranti pengguna daripada aplikasi Android dari sumber lain.

Tidak jelas sumber mana yang dirujuk oleh Google, tetapi untuk sebahagian besar, tidak sukar untuk dipercayai. Banyak kedai aplikasi alternatif yang tidak mempunyai ciri seperti Google Play Protect dan kekayaan sumber raksasa carian gergasi. Di sisi lain, kami mempunyai repositori khusus seperti F-Droid, yang hanya menawarkan aplikasi sumber terbuka untuk dimuat turun (membenarkan pengguna memeriksa kod tersebut).

Keutamaan Google Playstore untuk 2019

Google telah menggariskan beberapa bidang tumpuan untuk 2018 dan 2019, bermula dengan privasi pengguna. Ia mencatatkan dasar yang memecahbelahkan untuk menyekat keizinan log masuk dan SMS, yang mempunyai kesan sampingan dari aplikasi sah yang sah seperti automasi tugas dan alat pengesan telefon. Tetapi Google mengatakan ia akan memperkenalkan lebih banyak dasar untuk keizinan peranti dan data pengguna tahun ini.

Syarikat itu berkata ia juga akan terus memberi tumpuan kepada pemaju yang buruk, dengan menyatakan bahawa lebih daripada 80 peratus daripada pelanggaran dasar “teruk” adalah oleh pesalah yang berulang. Firma itu mengatakan bahawa apabila pemaju ini dilarang, mereka sama ada membuat akaun baru atau membeli akaun pemaju di pasaran hitam. Google mengatakan ia akan memperhalus teknologi “clustering” dan pemadanan akaun untuk mengekalkan pelakon buruk ini.

Google menyatakan bahawa ia juga telah memberi tumpuan kepada memerangi aplikasi yang berpotensi berbahaya, aplikasi yang menyamar aplikasi lain, dan aplikasi dengan kandungan yang tidak sesuai. Syarikat itu berkata ia menggunakan model pembelajaran mesin “maju”, analisis, dan maklum balas manusia untuk mencari aplikasi ini.

Syarikat itu mengakui bahawa aplikasi buruk kadang-kadang tergelincir melalui retak, dan terdapat beberapa contoh dalam beberapa bulan yang lalu. Awal bulan ini, Trend Micro melaporkan lebih dua dozen aplikasi kecantikan yang menunjukkan pengguna iklan berniat jahat dan mencuri foto mereka. Pesalah yang paling popular dilaporkan telah memperoleh lebih dari satu juta muat turun sebelum dikeluarkan oleh Google.

Carian colossus juga mengambil tindakan selepas pemaju terkemuka Cheetah Mobile dituduh penipuan iklan. Google mengeluarkan beberapa aplikasi oleh studio selepas menyiasat tuntutan tersebut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s